Avslag på søknad om kredittkort? Slik bedrer du din kredittscore!

Når bankene skal vurdere søknaden din, er det kredittscore og inntekt de vurderer ut fra. Lav inntekt og lav score, vil redusere mulighetene dine betraktelig. Fra bankens side er det en stor risiko å låne penger, til en som har dårlig betalingsevne. Men det finnes måter å endre dette på, ved å gjøre noen grep rundt økonomien din. Da blir du nødt til å ta tak i roten av problemet, din kredittscore. Dette er hva bankene ser på når du sender inn din søknad, og er en kort oppsummering av din økonomiske situasjon.

Slik ender mange opp med dårlig kredittscore

Det er lettere å få betalingsanmerkninger enn det mange tror. Det skal ikke mer enn én ubetalt regning med noen purringer, før du har fått en betalingsanmerkning. Det vil komme mange ulemper om du sitter på flere betalingsanmerkninger, og økende inkassogjeld. Blant annet får du ikke ta opp nye lån, men du kan heller ikke signere avtaler for mobilabonnement, eller kunne bytte din strømleverandør. Derfor er det viktig å gjøre deg kjent med de mest frekvente feilene mange nordmenn gjør, slik at du kan unngå å gjøre de samme feilene selv en gang.

Først og fremst er det viktig å sjekke hvor mye ekstra utgifter månedsbudsjettet ditt tåler. Hvis du ikke kan sette til side et par tusen i måned, er et større forbrukslån ikke en god idé. Det vil heller være lurt å spare opp litt egenkapital først. Når du først havner bakpå med nedbetalinger, er det vanskelig å hente deg inn igjen. Det du derimot ikke må gjøre, er å ta opp ny gjeld for å betale ned gammel gjeld. Med flere lån, blir det kun enda vanskeligere å holde kontroll over nedbetalingsfristene dine.

 • Ikke ta opp mer gjeld enn det månedsbudsjettet tåler
 • Ikke bruk ny gjeld til å betale gammel
 • Hold oversikt over alle innbetalingsfrister

Forbedre din kredittscore

Din kredittscore kan både hjelpe deg med å få de beste låneavtalene, eller gi deg avslag på søknad om kredittkort. Derfor er det viktig å holde din score på plussiden. Det finnes gode tiltak du kan gjøre, for å forbedre dine sjanser på søknader om kredittkort. Det viktigste punktet vil kanskje være å spare opp egenkapital. Enten ved å investere i en egen bolig, eller spare opp din egenkapital i fond. Banken vil se på dine investeringer i et positivt lys. Blant annet kan huset fungere som et sikkerhetsnett, dersom innbetalinger blir vanskelig.

Den andre intuitive løsningen vil være å betale ned alt av lån og gjeld, og ende opp med mer i egenkapital enn det du har i gjeld. Med høy gjeld kan banken tenke at det er tvilsomt at du kan betale ned deres lån, i tillegg til dine andre. I tillegg er en dokumentert fast inntekt viktig for banken. Dessuten ser mange på alderen til sine søkere, hvor unge søkere ofte har det vanskeligere med å få innvilget søknader. Derfor kan mer økonomisk erfaring med alderen, samt endret sivilstatus, være gunstig for kredittscoren.

Ekspertenes tips

Det er ofte slik at hvis du først har samlet opp noen betalingsanmerkninger, så er det lettere å samle sammen flere. Den største andelen av betalingsanmerkninger og inkassovarsler ligger hos en håndfull nordmenn, som gjerne har 10 anmerkninger eller mer. Dette er allikevel ikke et sjeldent problem, da nordmenn samlet sett har flere milliarder i ubetalt gjeld. Akkurat som mange har samlet opp denne gjelden, har også mange kommet seg ut av den. Dette har gjerne skjedd gjennom profesjonell rådgivning. Her er noen korte tips, samlet sammen fra eksperter i å løse gjeldsproblemer.

 • Følg et strengt budsjett, og ha kontroll over all inntekt og utgifter
 • Bygg opp en buffer for perioder med uforutsette utgifter
 • Vurder refinansiering av huslånet for å finne bedre avtaler
 • Spør deg selv om dine innkjøp er nødvendige, eller overflødige
 • Sett deg inn i riktig sparing og innvestering i aksjer og fond

Det er viktig å kunne tilpasse sin økonomi etter den generelle økonomien i samfunnet. Dersom du sitter på større midler under en økonomisk krise, kan det derfor være en fordel å bruke disse midlene i lokalsamfunnet. Men det er også viktig å kunne sikre seg selv, og sin privatøkonomi i forkant av disse krisene. Sett derfor overskuddet fra hver måned over på en sparekonto. Spør også deg selv om hvert av innkjøpene dine vil være gunstig for framtiden, eller dårlige innvesteringer helhetlig sett. En god økonomi krever mye arbeid, men dette arbeidet vil være gunstig for din framtid.

Refinansiering

Et vanlig problem, som skaper dårlig kredittscore, er å ha en rekke nedbetalinger du ikke har kontroll på. Dette kan løses gjennom refinansiering. Refinansiering kan samle sammen en rekke forbrukslån, til ett stort lån. Psykologisk sett kan det være skummelt å plutselig få et stort lån, men dette vil skape mange fordeler for deg som låntaker. Ved å flytte alle dine lån til én bank, kan du først og fremst skape en ny nedbetalingstid. Bruk lengre tid dersom du trenger det. I tillegg vil du få en mer gunstig rente framfor kredittkort og forbrukslån.

De beste avtalene vil du få dersom du velger refinansiering med sikkerhet. Dette vil være tilgjengelig for de som sitter med lån på hus eller hytte. Refinansiering med sikkerhet vil da bety at du integrerer dine kredittlån i huslånet, for å oppnå bedre vilkår. Den største fordelen her, vil være at du drastisk senker den effektive renten. Lån med sikkerhet er kjent for sine gunstige renter, og lange nedbetalingstid. Ulempen er derimot at mange som sitter med høy inkassogjeld, heller ikke har egenkapital i noe hus. Dermed blir ofte refinansiering uten sikkerhet den eneste løsningen.

Profesjonell hjelp på nett

Du trenger ikke å være redd for å be om hjelp, når det gjelder din økonomi. Det finnes en rekke lavterskeltilbud på nettet, som med glede hjelper deg med å forbedre din økonomi. Tjenestene kan variere fra alt til gode tekster om temaet, eller personlig rådgivning over telefon, eller i et fysisk møtelokale. Din informasjon vil deretter holdes helt privat, med mindre du melder deg på TV-programmet «Luksusfellen». Et normalt første steg vil istedenfor kanskje være å ta kontakt med banken din, for å finne løsninger. Hvis ikke finnes det også mange andre private firmaer.

Når du har forbedret din kredittscore

Betalingsanmerkninger og inkassogjeld er ikke permanente problemer. Når du er ferdig med din nye nedbetalingsplan, kan du igjen få tilgang på en rekke tjenester fra banker og finansieringsforetak, hvor kreditt er involvert. Nå er det derimot viktig å være forsiktig for hvilke lån du velger å ta opp. Med god erfaring fra tidligere lån, kan du sikkert selv finne frem til de lånene som gir best fordeler. Eventuelt kan du ta kontakt med en sammenligningstjeneste, som finner ditt nye kredittkort eller lån for deg, uforpliktende og gratis. Se under for hvordan du bør gå frem.

 • Få en fullstendig oversikt over hvordan din nye økonomiske situasjon er
 • Sett opp dine krav til kredittkortet eller lånet
 • La en sammenligningstjeneste gjøre den tyngste jobben
 • Velg så din favoritt!

Oppsummering

Nøkkelordet for deg som ønsker å forbedre en dårlig økonomisk situasjon, og som igjen ønsker å kunne ta opp kreditt, er kredittscoren din. Dette tallet kan fort forverres gjennom ugunstige valg, men kan også forbedres gjennom smarte valg. Ta gjerne kontakt med en profesjonell rådgiver for å gjøre prosessen enklere. De fleste suksesshistoriene har skjedd gjennom refinansiering av gjeld, gjerne gjennom huslånet. Andre refinansierer kun sine forbrukslån, men du får også da en ny nedbetalingstid og en bedre oversikt. Bare husk på at betalingsanmerkninger ikke er permanent, og at det alltid vil finnes en løsning for deg.