Kredittkort til shopping

Kanskje finner du de perfekte skoene på salg, men det er en stund til du får lønn og de koster fortsatt mer enn du kan forsvare å ta ut av kontoen. Da er det lurt å ha et kredittkort for hånden. Samtidig kan du få gode rabatter og til og med penger tilbake når du bruker det. Ofte er du også forsikret mot svindel, og det kommer godt med på ferie i utlandet.

  • Penger tilgjengelig akkurat når du trenger det
  • Mulighet for rabatter, bonuspoeng og cashback
  • Forsikringer mot tyveri og svindel inkludert

Ikke vent på lønn – bruk et kredittkort

Når du bruker kredittkortet ditt trekkes ikke pengene fra kontoen din med en gang, slik som med et vanlig kort. Du får i stedet en regning måneden etter som oppsummerer all bruk på kortet forrige måned. Derfor trenger du ikke ha penger tilgjengelig på konto for å sikre deg den siste kjolen i din størrelse. Men, husk at hver gang du trekker kredittkortet, opparbeider du deg et lite lån som skal tilbakebetales.

Det er likevel viktig å huske at pengene faktisk blir brukt, og at du må ha dem på konto når regningen skal betales. Du opparbeider deg et lite lån hver gang du bruker kredittkortet. Dette lånet er kostnadsfritt inntil regningen fra kredittkortselskapet kommer, men om du ikke betaler innen forfall, begynner kostnadene å løpe. Da tilkommer det både innbetalingsgebyrer og renter, og rentene er svært høye, ofte opp mot 30–40 prosent.

  1. Renten på kredittkort er svært høy.
  2. Kredittkortgjeld er kostnadsfri om du betaler innen fristen.

Økonomiske fordeler med kredittkort

Mange kredittkort har en del innebygde økonomiske fordeler som man kan dra nytte av. Mange av kredittkortene som tilbys, har gode forsikringer inkludert. Reiseforsikring kommer ofte med om du betaler minst 50 % av utgiftene til overnatting og transport med kredittkortet. Husk at forsikringen da kun gjelder for den spesifikke reisen, og ikke generelt, slik som en vanlig reiseforsikring. Det er også begrensninger på hvor mye du får dekket. Sjekk vilkårene nøye.

  • Det er mange kredittkort som har reiseforsikring inkludert når du betaler reisen med kortet
  • Sjekk vilkårene til ditt kredittkort

Andre kredittkort kommer med gode rabatter på ulike kategorier av varer og tjenester. For eksempel gir Ikano Visa gode rabatter på ulike varer eller tjenester hver eneste måned, som elektronikk, dagligvarer, klær og sko, oppussing osv. Noen kredittkort har spesielt gode rabatter på bensin og drivstoff, mens andre kredittkort gir rabatter på netthandel. Noen kredittkort gir også en prosentandel i cashback eller poeng på alt det du handler.

Slik utnytter du rabattene best

Det kan altså lønne seg å skaffe seg de kredittkortene som gir best rabatter på de varene og tjenestene som du pleier å shoppe. Dersom du er smart og bruker kredittkortene riktig, samt betaler kredittkortregningene innen fristen, kan du skaffe deg gode fordeler. Kredittkortgjelden er jo også å regne som et rentefritt lån, inntil kostnadene begynner å løpe. Derfor bør du alltid ha en plan om å sette av penger etterhvert som du handler.

Hva skjer om du ikke betaler kredittkortregningen?

Om du ikke betaler kredittkortregningen, begynner det å løpe renter. Disse rentene er svært høye sammenlignet med andre typer lån, faktisk blant markedets høyeste. Det er ikke uvanlig med en rente på mellom 30 og 50 prosent. Dessuten tilkommer innbetalingsgebyrer. Slik selv små summer kan vokse seg store om man ikke betaler regningene etterhvert. Det er dessverre mange som har kommet i økonomisk knipe på grunn av kredittkortgjeld.

  • Renten på gjeld tilknyttet kredittkort kan være så høy som 50 %

Om du har flere kredittkortregninger som du ikke greier å betale, kan det være lurt å samle disse lånene i ett større forbrukslån. Da vil du spare penger på både antall innbetalingsgebyrer, og sannsynligvis få lavere renter. Det kan gjøre det lettere å håndtere gjeldsbyrden, samt at du vil få bedre økonomisk slingringsmonn. Ta kontakt med en lånemegler om du ønsker å få refinansiert kredittkortgjelden din. Det er gratis og uforpliktende.

Oppsummering

Vi har sett at å bruke kredittkort både gir fleksibilitet og kan gi økonomiske fordeler. Du kan handle med penger du ikke har for øyeblikket, og samtidig opparbeide deg gode fordeler som rabatter, forsikringsordninger og poeng/cashback. Dersom du betaler regningen fra kredittkortselskapet innen fristen, koster det deg ingenting. Men om du lar regningen forfalle, er kredittkortlån dyre i forhold til andre lån. Ha derfor en alltid en plan for hvordan du skal betale.

Ofte stilte spørsmål om kredittkortgjeld

Hvem kan få innvilget kredittkort?

Du må være minimum 18 år og ha en viss inntekt. Du må også være norsk statsborger eller ha bodd en viss tid i Norge. Du vil få avslag på søknaden om kredittkort om du har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker. Du kan ikke ha for mye gjeld.

Hvilken kredittgrense kan jeg få på kredittkortet?

Hvor høy kredittgrense du får vil avhenger av flere faktorer, som din alder, din inntekt, type inntekt, hvor ofte du har flyttet de siste årene, om du har næringsinteresser og om du har betalingsanmerkninger eller inkassosaker. Alle disse faktorene inngår i et tall som heter kredittscore.

Hvorfor er renten på kredittkort så høy?

Renten på kredittkortgjeld er høy fordi dette lånet teknisk sett er et usikret lån. Banken eller den som utsteder kredittkortet har ikke pant i noe objekt som for eksempel bolig eller annen eiendom. Dette utgjør en større risiko for långiveren, som tar seg betalt for denne risikoen i form av høy rente.