Markedets beste kredittkort | En guide

Å finne det beste kredittkortet på markedet kan være en utfordring. Tradisjonelle banker tilbyr kredittkort som en del av sin grunnpakke for de over 18 år. Flere og flere forbruksbanker har begynt å tilby kort. Til og med flyselskaper, dagligvarekjeder og bensinstasjoner tilbyr egne kort. Hvilket kort som er det beste er også et sammensatt bilde. Selv om du får tilbud om lav nominell og effektiv rente betyr ikke det at kortet er det beste. Det er derimot det rimeligste kortet på markedet.

Kredittkort med rabatter

Hvilke rabatter du kan få avhenger av hvilken tilbyder du har kort hos. Noen tilbyr kun rabatt på drivstoff og kjøp på bensinstasjoner, andre gir rabatter i alle butikkene bankene samarbeider med. Blant annet Trumf og Coop har egne kredittkort som gir rabatter i form av cashback når du benytter kortet i noen av deres butikker eller samarbeidspartnere. Rabattene du mottar ligger mellom 1 % og 3 % til vanlig , men disse kan øke i forbindelse med ulike kampanjer de ulike butikkene har.

  • Drivstoffrabatt og rabatter på kjøp hos bensinstasjoner
  • Kampanjer med større rabatter hos samarbeidspartnere
  • Cashback ved kjøp i dagligvarekjeder

Circle K har sitt eget kredittkort som gir rabatter på drivstoff samt andre kjøp. Shell samarbeider med Trumf og Esso med Coop. For å få rabatten må du bruke riktig kort på riktig stasjon. Dersom rabatt på drivstoff er viktig for deg må du finne det kortet som tilbyr rabatt der du tanker. Da du får rabatter hos flere enn bare stasjonene med kortene fra Trumf og Coop, vil disse kortene gi bedre rabatter totalt sett. Du får og rabatter med bankenes kredittkort.

Kredittkort med opptjening av poeng

SAS har sine egne Eurobonus kredittkort og samarbeider med blant andre DNB om opptjening av poeng. Norwegian tilbyr sitt eget kort gjennom Bank Norwegian. Når du betaler med disse kortene vil en viss andel av summen bli omgjort til poeng. Hos Norwegian er denne satsen 1 %, som vil si at hvis du gjør kjøp for 10 000 kroner vil du tjene 100 poeng. SAS gir mellom 20 og 25 poeng for hver 100 kroner du handler for med både Eurobonus og DNB.

  • Tjen poeng som kan veksles inn i flyreise
  • Rente på samme nivå som andre tilbydere

Laveste nominelle rente

Hvis du er ute etter det billigste kortet må du finne det som tilbyr den laveste renten. Siden renten du får tilbud om settes etter personlig økonomi og kredittvurdering, er det vanskeligere å avgjøre hvilket kort som har den aller beste renten. Vi tar derfor utgangspunkt i renten som er oppgitt hos de aktuelle aktørene. Den laveste renten som tilbys er 14 %, mens den dyreste er 22,5 %. De billigste kortene finner du hos banker som Santander, Sbanken, og forsikringsselskapet KLP.

Lengste rentefrie periode

Med en lang rentefri periode kan du utsette betalingen lenger før du må begynne å betale rentene. Dette er en fordel de aller fleste kredittkortene har, men det finnes noen få som ikke tilbyr dette. De fleste tilbyr mellom 45 og 50 dager rentefritt, men du kan få alt mellom 20 og 60 dager. Har du kredittkort fra banken kan du regne med en rentefri periode på 45 dager. Velger du kort fra forbruksbank eller lånemegler kan du få opptil 60 dager.

Kredittkort med forsikring

Alle kredittkort kommer med betalingsforsikring som skal beskytte deg mot svindel. Det betyr at hvis kortet blir stjålet eller du opplever å ikke motta varer som du har betalt for med kortet, dekker banken tapet. Å betale med kreditt skal oppleves som trygt, både i Norge og i utlandet. Siden du har denne beskyttelsen er kortet en ideell betalingsmetode når du er på reise. Noen banker krever gebyrer for bruk i utlandet, andre gir deg gratis uttak. Les vilkårene for å finne hvilke kort som krever hva.

Reise- og avbestillingsforsikring er en annen type forsikring du kan få gjennom å betale med kreditt. Dette tilbys av de fleste banker og begge kortene fra flyselskapene. For at forsikringen skal aktiveres må du betale for minst halvparten av reisen med kortet. Denne forsikringen dekker avbestilling og ekstra utgifter i tilfelle kansellering eller tap av bagasje. Hvem som dekkes av forsikringen varier, noen dekker kun eier av kortet mens andre dekker hele familien. Skulle du bli syk på reise vil forsikringen forøvrig dekke utgifter til dette også.

Kredittkort med høyeste kredittramme

Du kan få innvilget kredittkort med en ramme mellom 1 000 kroner og 150 000 kroner. Ønsker du den høyeste kredittrammen kan du søke om kort fra eksempelvis Remember som tilbyr en ramme på 150 000 kroner. Credits, Bank Norwegian, Santander og Komplett Bank tilbyr alle en maksimal ramme på 100 000 kroner. For å kunne få innvilget høyeste rammen må du ha en inntekt som tilsier at du kan betjene kreditten over tid. Minimalt med gjeld på forhånd, øker sjansene for å få innvilget høyere ramme.

Når du søker om kredittkort vil bankene gjøre en kredittvurdering som vil påvirke hvilken kredittgrense du får tilbud om. Du vil få tilbud om den rammen som bankene mener de kan tilby. Hvis dette er en høyere ramme enn du ønsker kan du justere denne ned selv uten å måtte søke. Ønsker du derimot å øke rammen igjen senere, må du søke på nytt. Et tips når du skal søke eller justere kreditten, er å velge en ramme du kan håndtere å nedbetale over en kort periode.

Bonuser og andre fordeler

Kredittkort kommer med flere fordeler og bonuser du kan nyte godt av. For å kunne benytte deg av alle må du gjerne ha flere kort, men du kan klare deg med bare ett. Kortene som gir størst utvalg av rabatter er Credits, som gir opptil 30 % rabatt på et bredt utvalg av varer og tjenester. Kortene fra Santander, Red og Flexi gir deg også gode rabatter og kick back på et utvalg av varer og tjenester. Komplett Bank tilbyr på sin side, bonuser hos sine egne nettbutikker og samarbeidspartnere.

DNB har flere samarbeidspartnere og har ti kampanjer i løpet av året hvor du får ekstra rabatter når du betaler med kreditt i butikk eller på nett. Sbanken og Nordea inkluderer flere gode forsikringer i sine avtaler og hos Sparebanken får du kickback på 1 % på alle varene du betaler for med kortet. De gir i tillegg en 5 % bonusrente på alle pengene du har fått tilbake med ordningen. De ulike kortene gir altså forskjellige bonuser og fordeler, noe som gjør det utfordrende å si hvilket som er best.

Årlig avgifter

Når vi vurderer hvilket kort som best på markedet må vi også ta de årlige avgiftene med i betraktningen. Hos blant annet Sbanken, Bank Norwegian, Santander og Nordea, for å nevne noen, betaler du ikke årlige gebyrer på standardkortene. Ønsker du derimot å oppgradere, vil du bli belastet et gebyr. Gebyret er en fast sum og varierer mellom de ulike tilbyderne. SAS Eurobonus har for eksempel en årlig avgift på 350 kroner hvor du får 50 % rabatt det første året. Nordea igjen, har en årlig avgift på kun 50 kroner.

Det beste på markedet

Det beste kredittkortet er det som gir deg mest igjen for å bruke det. Dette kan være bonuser, opptjening av poeng eller rabatter på kjøp. De kortene som gir flest rabatter og gode bonuser er kortene fra Santander og Credits. Er du opptatt av å tjene poeng til en flyreise er Bank Norwegian det billigste alternativet, men du får samme bonusordning med kort fra SAS Eurobonus eller DNB tilknyttet Eurobonus. Kortene du burde styre unna er de med høyeste rente, færrest fordeler og årlige avgifter.